01 Feb

Uztura rekomendācijas pacientiem ar cukura diabētu

Uzturs cilvēkam ir nepieciešams enerģijai, augšanai, attīstībai un atjaunošanās procesiem. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, cilvēka veselības stāvokli nosaka vairāki ļoti būtiski faktori:

  • 10% – sociālie apstākļi;
    • 8% – medicīnas aprūpe;
    • 7% – klimatiskie apstākļi;
    • 15% – iedzimtības faktori;
    • 60% – cilvēka dzīves veids un uzturs.

Ikdienas uzņemtā uztura galvenie uzdevumi ir:

  • Nodrošināt organismu ar nepieciešamo enerģiju.
  • Piegādāt vajadzīgo uzbūves jeb plastisko materiālu audu veidošanai un atjaunošanai.
  • Piegādāt organisma darbības regulēšanai vajadzīgās vielas.
  • Transportēt vielas organismā.

Diētas plānu būtu jāsastāda, vadoties pēc sekojošiem apsvērumiem:

  • cukura diabēta ārstēšanas veida – insulīns vai tabletes glikozes līmeņa pazemināšanai, to lietošanas shēma;
  • ķermeņa svara – normāla vai palielināta;
  • arteriālā asinsspiediena;
  • lipīdu spektra rādītāju, piemēram, triglicerīdu, kopējā holesterīna daudzuma asinīs.

Diabēta diētai nav jābūt sarežģītai, un Jums nav jāatsakās no visiem iecienītākajiem pārtikas produktiem!

  • Ēst vairāk:
    • Veselīgos taukus – rieksti, avokado, linsēklu eļļa, olīveļļa, zivju eļļa,
    • Augļus un dārzeņus – vislabāk svaigus un dažādu krāsu gammā. Labāk pašus augļus un dārzeņus, nevis to sulu,
    • Pilngraudu un šķiedrvielu produktus – pilngraudu pārslas, graudu maizi,
    • Zivis un vēžveidīgos, dabiskos apstākļos audzētas vistas un tītarus,
    • Augstas kvalitātes olbaltumvielas – olas, pupiņas, piena produkti un nesaldiāts jogurts.
  • Ēst mazāk:
    • Trans – taukskābes, kas atrodamas ceptos produktos un hidrogenētos produktos (augu tauku pastas, margarīns u.tml.),
    • Pusfabrikātus un ātrās uzkodas, čipsus, saldumus, desertus, tie ir produkti ar augstu ogļhidrātu un tauku saturu,
    • Balto miltu produktus – baltmaizi, rafinētos rīsus, makaronus,
    • Pārstrādātu gaļu un sarkano gaļu,
    • Produktus ar zemu tauku saturu, bet papildus pievienotu cukuru (piemēram, beztauku jogurts).

Ir svarīgi atcerēties, ka uzturvielu nepieciešamība katram ir individuāla. Tas ir atkarīgs no dažādiem faktoriem, piemēram, cik esi fiziski aktīvs, kādu darbu ikdienā veic, kāda ir tavas vielmaiņas aktivitāte utt.

Pilnvērtīgs uzturs ietver daudzveidīgu produktu lietošanu, kas organismu nodrošina ar vielām, kuras nepieciešamas normālai funkcionēšanai. Tās ir pamatuzturvielas – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, kā arī vitamīni, minerālvielas, šķiedrvielas un ūdens.

Atceries! Visu lieto ar mēru, piedomā pie tā, ko lieto ikdienas uzturā! Neliels piemērs: Ja tu brokastīs apēd vienu porciju brokastu pārslu (satur apmēram 7,8 gramus cukura), jogurtu ar augļu piedevu (satur apmēram 15 gramus cukura) un pievieno tējai vai kafijai vienu tējkaroti cukura (satur 5 gramus cukura), tu jau esi uzņēmis un pat pārsniedzis dienas cukura normu!